گروه اجتماعی: آیتالله «سیدهاشم بطحایی گلپایگانی» معتقد است که تدوین قوانین مختلف نمیتواند نقش مؤثری در اصلاح الگوی مصرف در جامعه داشته باشد بلکه آنچه در این زمینه مهم است عامل بودن مسئولان و گروههای مرجع به شعار سال جاری است.
آیتالله «سیدهاشم بطحایی گلپایگانی» عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و استاد خارج فقه حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا)، در ابتدای سخنان خود بیان مسئله اسراف و تبذیر در سوره «بنیاسرائیل» را مورد توجه قرار دارد و روند کنونی شرایط اقتصادی در دنیا را عامل مهمی برای نامگذاری امسال به نام «اصلاح الگوی مصرف» دانست و افزود: مقام معظم رهبری در شرایط کنونی که اقتصاد دنیا در آستانه ورشکستگی است با این شعار این مسئله را به مردم و مسئولان گوشزد کردند تا راهکارهایی را برای کنترل این بحران اتخاذ کنند و بیش از درمان در اندیشه پیشگیری باشند.
استاد خارج فقه حوزه علمیه قم اصلاح الگوی مصرف در جامعه را مصداق بارز این حدیث پیامبر(صلی الله علیه وآله) دانست که میفرماید: «حاسبوا قبل ان تحاسبوا» و در ادامه تصریح کرد: اگر همه ما به این نکته واقف شویم که مخارجمان باید با درآمدمان تناسب داشته باشد هرگز دچار مشکل نمیشویم و خودمان بازرس خود هستیم.
گلپایگانی درباره نحوه الگوسازی این شعار در جامعه به ارائه یکی از سخنان امام علی(علیه السلام) پرداخت و اظهار کرد: بنا بر فرمایش امام علی(علیه السلام) «کسی که خود را پیشوا میداند و در رأس قرار دارد باید همه امور خود را اصلاح کند» از همینرو مسئولان کشور اعم از وزرا، استانداران، شهرداران و … از صدر تا ذیل باید این رهنمود حضرت علی(علیه السلام) را در دستور کار خود قرار دهند.
این دکترای فقه و حقوق دستیابی به عدالت اجتماعی را مهمترین دستاورد این نامگذاری دانست و گفت: به برکت انقلاب اسلامی بسیاری از فاصلههای طبقاتی بین مردم و مسئولان برداشته شده است اما این نامگذاری باید برخی از زراندوزیهای موجود را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
آیتالله گلپایگانی اسراف در عمر و اتلاف وقت را یکی از معضلات دنیای معاصر ذکر کرد و افزود: با وجود اینکه اصلاح الگوی مصرف در نگرش نخست متوجه امور مادی است اما مسئولان و خانوادهها باید با تأمل بیشتری به این موضوع توجه کنند و راهکارهایی را برای استفاده مطلوب از ظرفیت نسل جوان اتخاذ کنند و آن را در اختیار جامعه قرار دهند . استاد خارج فقه حوزه علمیه قم با تأکید بر اینکه نحوه مصرف صحیح از افزایش تولید مهمتر است به نحوه اجرایی کردن شعار امسال پرداخت و تصریح کرد: به نظر میرسد تدوین قوانین مختلف نمیتواند نقش مؤثری در اصلاح الگوی مصرف در جامعه داشته باشد آنچه در این زمینه مهم است عامل بودن مسئولان و گروههای مرجع به شعار سال جاری است.
وی در پایان سخنان خود اظهار کرد: بهترین راهکار اجرایی کردن شعار امسال احیای فرهنگ دینی در زمینه پرهیز از اسراف است چرا که حقانیت دین زمینه قبول آن از سوی مردم را افزایش میدهد اما باز هم تأکید میکنم هیچ نهادی نمیتواند بدون الگوی دینی و عمل به آن عموم جامعه را به پایبندی به این شعار دعوت کند.