گروه اجتماعی: تاسی از مفاهیم قرآنی به ویژه توسط مسئولان جامعه و والدین شرایطی را فراهم میکند که راستگویی به فرهنگی تبدیل شود که همه افراد آن را رعایت کنند.
سید«هاشم بطحاییگلپایگانی» دکترای فقه و مبانی حقوق در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) به بررسی عوامل مؤثر در ترویج فرهنگ دروغگویی در جامعه پرداخت و گفت: خانواده نقش مهمی در ترویج این گناه دارد به عنوان مثال والدین با دادن وعدههای دروغین و برخوردهای نامناسب دروغگویی را در فرد نهادینه میکنند. وی در ادامه افزود: در فرهنگ اسلامی والدین به عنوان الگوی فرزندان معرفی شدهاند از اینرو میتوان ادعا کرد که اساس دروغ گفتن از خانواده و پایبند نبودن آنها به اصول اخلاقی نشأت میگیرد.
مدرس حقوق دانشگاه تهران محیط جامعه را دومین عامل مهم و مؤثر در تقویت دروغ گفتن افراد دانست و تصریح کرد: زمانی که افراد با تربیت ناصحیح وارد اجتماع میشوند بقای حیات خود را وابسته به دروغگویی میدانند چون با باور غلط «خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو» خو گرفتهاند و بر همین اساس همچون اطرافیان خود به گسترش این رفتار ناهنجار اجتماعی دامن میزنند. وی با اشاره به آیه ۱۳۸ سوره مبارکه بقره که میفرماید: «صِبْغَهَ اللّهِ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّهِ صِبْغَهً؛ این است نگارگرى الهى و کیست خوشنگارتر از خدا و ما او را پرستندگانیم» اظهار کرد: متأسفانه در حال حاضر شاهد این مسأله هستیم که فرهنگ دینی هنوز در زندگی ما نفوذ کامل ندارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران نجات انسانها را در راستگویی دانست و گفت: افراد جامعه در هر شرایطی باید به راستگویی اهتمام داشته باشند حتی اگر این راست گفتن موجب ضرر مادی آنان شود. ارایه راهکار لازم به منظور جلوگیری از گسترش فرهنگ دروغگویی پرسشی بود که خبرنگار ایکنا از بطحاییگلپایگانی پرسید که وی در پاسخ گفت: تاسی از مفاهیم قرآنی به ویژه توسط مسئولان جامعه و والدین شرایطی را فراهم میکند که راستگویی به فرهنگی تبدیل شود که همه افراد آن را رعایت کنند.
وی با اشاره به حدیثی از امام رضا(علیه السلام)، مسئولان را ولی اجتماعی افراد دانست و اظهار کرد: اگر مسئولان خواسته و ناخواسته تثبیت موقعیت سیاسی خود را وابسته به دادن وعدههای دروغین بدانند بیشک گام موثری را در تسریع گسترش این ضد ارزش اخلاقی در میان افراد جامعه برداشتهاند.