پنج شنبه ۲۷ دی ۱۴۰۳
   

خبرگزاری ایران آنلاین/دفاع آیت الله بطحائی عضو مجلس خبرگان از برخی رد صلاحیت ها: مسلمان بودن با عمل به وظایف اسلامی متفاوت است

در روزهای اخیر رد صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس به موضوع بحث غیر مستقیم میان مسئولان تبدیل شده است. رئیس جمهوری از رویه بررسی صلاحیت‌ها تلویحاً انتقاد کرد، رئیس مجلس گفت متهم شدن نمایندگان به عدم التزام به اسلام و نظام را قبول ندارد و سخنگوی شورای نگهبان به همه این انتقادات پاسخ‌های کنایه‌آمیز داد. نظر شما چیست؟

امروز یکی از مسائل بسیار پرهیاهو و جنجال برانگیز کشور که حتی می‌تواند سوژه‌ای باشد برای دشمنان برون مرزی و درون مرزی این است که گفته می‌شود شورای نگهبان دارد همه را جارو می‌کند.

نباید خیلی سطحی و بی‌دقت و بدون مطالعه در این باره اظهار نظر کرد که هرکسی اگر به قیامت معتقد است باید بداند اظهار نظرهایش به گونه‌ای باشد که در قبر و قیامت به آن جواب بدهد.

اینکه به بعضی‌ها نسبت عدم التزام عملی به اسلام داده شده است معنایش این نیست که اینها مسلمان نیستند و خدا و پیغمبر را قبول ندارند و نماز نمی‌خوانند و روزه نمی‌گیرند. این را کسی نگفته و هیچ کس هم نمی‌گوید.

عدم التزام عملی به اسلام یعنی تو وقتی مسلمان هستی، التزامت این است که به گرد محرمات مالی، سیاسی، اخلاقی و عبادی نگردی؛ در دوران نمایندگی ساخت و پاخت نکرده باشی، قراردادهای نامشروع نبسته باشی، رانت خواری نکرده باشی، رشوه نگرفته باشی، رأی بی‌خود نداده باشی. زیرا انجام این امور عدم التزام عملی به اسلام است.

مسلمان بودن با عمل به وظایف اسلامی دو موضوع متفاوت است. نماز و روزه آرم و تابلو است، مثل تابلو مغازه که نوشته سوپر مارکت اما ممکن است توی مغازه چیزی جز چند قوطی خالی نباشد.

یا زمان استیضاح فلان وزیر می‌گوید اگر فلان مبلغ را بدهی یا فلان کار را بکنی من به استیضاح رأی نمی‌دهم و آرا از حدنصاب می‌افتد.

اما اغلب می‌گویند مهر رد صلاحیت بر پیشانی کسانی زده شده که چهره‌های منتقد سیاسی بوده‌اند و به همین دلیل رویکرد هیأت‌های نظارت را سیاسی می‌دانند؟

آقای جنتی با این سن بالا که دیگر هیچ اشتهایی برای زندگی ندارد. حالا یک وقت آدم جوان است و آرزوی طول و دراز دارد و ممکن است از این کارها بکند اما این پیرمرد با خدا هیچ موقع حقی را باطل نمی کند. آقایان نباید این‌طور قضاوت کنند.

همه می‌گویند ما التزام به ولایت و اسلام و انقلاب داریم درحالیکه برخی شب‌ها دور هم می نشینند و صحبت های ناشایاست می کنند لکن حالا که در این وضعیت گیر کرده اند می‌گویند ما پشتیبان ولایت فقیهیم، التزام به اسلام داریم و چنان نمک می‌ریزند که شورش کنند.

یکی دیگر می‌گوید بله باید با امریکا صلح کنیم. خب مرد حسابی تو همه چیز را زیر پا می‌گذاری و می‌روی با رادیو لندن حرف می‌زنی آنها هم می‌گویند نمایندگان ایران همه با ما موافق‌اند این فلانی است مخالف است. چنین فردی می‌تواند بگوید که التزام دارد به اسلام و بگوید حالا ما یک چیزی گفتیم؟ حال آنکه نماینده مجلس نباید هر چیزی بگوید.

اما موارد رد صلاحیت به نحوی بوده که رئیس مجلس از نمایندگان دفاع کرده و می‌گوید این طور نبوده که همه آنها به پرونده‌های اقتصادی متهم باشند. همچنان که او رد صلاحیت نمایندگان فعلی و ادوار به اتهام التزام نداشتن به نظام را هم قبول ندارد…

رئیس مجلس اشراف در درون نمایندگان ندارد و نباید در حوزه مسئولیت شورای نگهبان دخالت کند. اما به هر حال مسأله این است که آبروی افراد حق الناس است و نمی‌توان با آبروی فردی که چندین دوره نماینده مجلس هم بوده است به راحتی بازی کرد. چه کسی حاضر است آبروی کسی را مفت و مجانی از بین ببرد.

یعنی معتقدید در آنچه انجام شده هیچ شک و شبهه‌ای وجود ندارد؟

من نمی‌گویم همه کسانی که رد صلاحیت‌شان ابلاغ شده مستحق رد صلاحیت اند بلکه ممکن است تحقیقات محلی تحت تأثیر رقابت‌ها و دوست و دشمنی‌ها قرار گرفته باشد. انتظاری که از شورای نگهبان می‌رود این است که تجدید نظر مجدانه‌ای کند و ببیند انگیزه رد صلاحیت چه بوده و از کجا آب می‌خورد. بله لازم است که شورای نگهبان از جاهایی که گزارش آمده است، گزارش‌ها را دقیقاً و مستنداً بررسی کند زیرا بعضی اوقات رقابت‌ها و حب و بغض‌ها و… هست. حتی ممکن است بعضی چیزها را مونتاژ کنند.

مثلاً یک مراسمی پرشور برگزار شده و بعد عکس آقا را مونتاژ کرده‌اند و می‌گویند اینچنین آدمی است.
بله این احتمالات هست و باید دقت شود.

من یقین دارم که شورای نگهبان با حب و بغض کار نکرده و نمی‌کنند. شورای نگهبان و بخصوص دبیر آن انسان های متدینی هستند در نهایت هم ایشان باید تصمیم‌گیری کنند و امیدوارم در مدتی که باقی مانده گزارش‌ها را بازبینی کنند-۲بهمن۹۸