پنج شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳
   

خبرگزاری ایکنا – ۸

بازگشت به فهرست

رابطه انسان و مالکیت رابطه‌ای قرآنی، قانونی و محترم است – ۱۹ اسفند ۱۳۸۵

گروه سیاسی: رابطه انسان و مال رابطه‌ای قرآنی و محترم است، اما منحصر به داد و ستد و تجارت رضایت‌مندانه می‌شود و در غیر این‌صورت هرگونه مال و دارایی باطل و بیهوده محسوب می‌شود.

آیت الله سید هاشم بطحائی گلپایگانی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، با اشاره به شدت‌یافتن مفاسد اقتصادی در جامعه اسلامی ایران اظهار داشت: قرآن، دارایی و اموال را حقی مسلم برای اشخاص معرفی کرده و رابطه‌ای تنگاتنگ میان انسان و دارایی قائل است، تا حدی ‌که علاقه به آن ‌را هم‌رتبه با علاقه انسان به فرزندان می‌داند.

آیت الله بطحائی گلپایگانی، خاطرنشان ساخت: به‌دست‌آوردن ثروت، باید در اثر عرق جبین و کد یمین باشد و در این‌صورت هرمقدار ثروت، شایسته انسان است. عضو هیئت علمی دانشگاه تهران به تاکید قرآن به بعضی از مفاسد اقتصادی اشاره کرد و گفت: مواردی را که قرآن کریم درخصوص مفاسد اقتصادی، به آن اشاره دارد را می‌توان ربا، رشوه، کم‌فروشی، اختلاس، زورگیری، کلاهبرداری و امثالهم معرفی کرد که بسیار منفور است؛ چنانچه می‌فرماید “لا تاکلوا اموالکم فی‌الباطل”.

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در این آیه خداوند ضمن آنکه رابطه انسان و مال را رابطه‌ای قرآنی و محترم معرفی می‌نماید، اما آن را منحصر به داد و ستد و تجارت رضایت‌مندانه می‌داند که در غیر این‌صورت هرگونه مال و دارایی باطل و بیهوده است. این دکترای حقوق با توجه بیشتر به بعضی از این مفاسد تاکید کرد: ربا، یک مفسده بزرگ اقتصادی است و رباگیرنده، به اقتصاد جامعه صدمات جبران‌ناپذیری را وارد می‌آورد و با این کار به بیان قرآن اعلام جنگ با خدا می‌کند. وی یادآور شد: کم‌فروش مفسده اقتصادی دیگری است که خداوند در قرآن به حال وی افسوس خورده و می‌فرماید “ویل للمطففین”.

گلپایگانی افزود: درآمد اینگونه تجارت و امثال آن حرام است و به‌حتم در راهی باطل هم مصرف خواهد شد و آثار بیولوژیکی، فیزیکی و سایکولوژیکی در زندگی افراد دارد، چنانچه امام حسین(علیه السلام) خطاب به کافران در حادثه عاشورا می‌فرماید” پرشدن شکم‌های شما در زندگی از مال حرام، سبب دوری و محرومیت شما از پرستش و توسل به خدا گردیده و بیماری‌های بسیاری را برای شما پدید خواهد ‌آورد.